Продукти

Продукти

mlechice

Прясното пчелно млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество, произведено от пчелите кърмачки за храна на личинките. Богато на органични киселини, аминокиселини, витамини , макро и микроелементи, ензими , белтъци, мазнини и др.

Има широко спектърно лечебно и имуностимулиращо въздействие върху човешкия организъм. Високохранително и лесно усвоимо.

Препоръчва се при заболявания на :

 

 • сърдечно-съдовата система;
 • храносмилателната система;
 • анемии;
 • нервни заболявания;
 • кожни заболявания;
 • бронхиална астма;
 • физически и умствени натоварвания и психическа умора.

Приема се във вид на натурално прясно млечице и в комбинация с пчелен мед.

Приложение и дозировка на натурално пчелно млечице:

 

 • за деца по 20-40 мг /около 1 капка/ под езика 30 мин преди храна сутрин и обяд;
 • за възрастни по 50-100 мг /2-3 капки/ под езика 30 мин преди храна сутрин и обяд.

Приложение и дозировка на пчелен мед и пчелно млечице:

 

 • за деца по 5 – 10 гр /1 ч.л/ 30 мин преди храна сутрин и обяд;
 • за възрастни по 15 гр. /1 с.л/ 30 мин преди храна сутрин и обяд.

Приема се 20-30 дни и след едноседмична почивка може да се повтори.

prashec

Пчелният прашец е цветен прашец, събран от пчелите и обогатен със секрет от слюнчените им жлези.

Пчелният прашец, консервиран от пчелите в питите се нарича перга или пчелен хляб, той е претърпял млечно – кисела ферментация и се усвоява на 100 % от организма.

Той е естествен концентрат на много витамини, които в съчетание с ензимите и микроелементите, съдържащи се в него, усилват лечебните му свойства. За по-добро усвояване е необходимо да претърпи млечно – кисела ферментация.

Пчелният прашец се използва:

 • при лечение на различни заболявания на тънките и дебелите черва;
 • при лечение на захарен диабет, тъй като предизвиква неголямо повишаване на инсулина;
 • при лечение на атеросклероза – понижава плазмения холестерол;
 • при лечение на сърдечно-съдови заболявания, поради бедното съдържание на натрий и богатото съдържание на магнезий и калций;
 • при лечение на анемии, поради богатото съдържание на желязо;
 • поради богатото съдържание на йод успешно се прилага при лечение на ендемична гуша;
 • под формата на маз за лечение на различни рани;
 • в невропсихиатричната практика;
 • при болни с депресивен синдром, изтощения, астения и алкохолизъм;
 • при лечение на аденом на простата, хепатопатии, цироза и др.

Пчелният прашец е енергиен, стимулиращ, възстановителен и лечебен природен продукт. Действа стимулиращо при всички видове физически и умствени натоварвания, увеличава антисклеротичните ефекти, намалява старческата отпадналост, стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция, оказва защита на нормалната чревна флора и на чернодробната тъкан!

Прашецът се приема разтворен в кисело мляко – 1 ч.л. в чаша кисело мляко; или размесен с пчелен мед по 1 с.л. и пергата по 1 с.л. сутрин и на обяд половин час преди храна.

propolis

Прополисът е продукт, събиран от пъпките и цветовете на растенията . Той представлява смолисто вещество с тъмнозеленикавожълт до тъмнокафяв, а понякога и черен цвят обогатено с ферменти. Има специфичен мирис на тополови пъпки, мед, восък и др. Съдържа също микроелементи, които подпомагат обмяната на веществата, като желязо калций, алуминий, магнезий, силиций, мед и цинк. В състава му влизат витами: В1, В2, С, Е, Н, РР, Р и провитамин А.

Прополисът притежава широк антимикробен спектър и действа бактериостатично и бактерицидно. Това се дължи на съдържащите се в него растителни антибиотици /фитонциди/. Притежава противовъзпалително, антисептично, дезинфекциращо, болкоуспокояващо, сърбоуспокояващо и противогъбично лечебно действие.

Прополисът се прилага за лечение на обикновени и труднозарастващи рани, екземи, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, колити, ентерити, белодробни заболявания, ларингити, фарингити, синузити, стоматити, гинекологични заболявания, изгаряния, хемороиди и др. Инхалации на водна баня с прополис и восък се препоръчват при заболявания на дихателните пътища

Лечебно приложение:

Използва се в естествен вид или като мехлеми, воден разтвор, спиртен екстракт, гаргари, превръзки, локални апликации, компреси.

В естествен вид се прилага вътрешно – като дъвка с восък и апликации от тънка пластинка на кокоши трън и мазоли.

Прополисът във вид на тинктура се приема вътрешно с профилактична цел по 15-20 капки в хладка вода половин час преди храна, а при заболявания по 30-40 капки.

Прополисовия мехлем лекува рани, изгаряния, екземи, хемороиди, трихофитии, благотворно повлиява напукана и загрубяла кожа, действа регенериращо на клетките, а в комбинация с ментол и евкалипт лекува хрема.

vosyk

Восъкът е пчелен продукт, който се отделя от восъчните жлези на младите пчелички на възраст 10-18 дни. Натуралният восък има приятен специфичен аромат на мед. Той представлява сложна смес, в която участват над 300 различни вещества.

Лечебно приложение:

Восъкът се приема вътрешно, за инхалации и за приготвяне на пластири, мехлеми, кремове и козметични маски.

Популярна е медено-восъчната питка /медено-восъчно блокче/, която активизира слюноотделянето и почиства зъбите от зъбен камък и налепи.

Восъчните запечатки са особено полезни, тъй като в тях се съдържат минимални количества прополис и пчелно млечице. Представляват незаменимо средство за лекуване на синузити, сенна хрема, бронхиална астма, фарингити, тонзилити и ларингити.

Восък, определено количество се поставя в алуминиев съд на водна баня. След завирането на водата летливите лечебни вещества /антибактерийни и бронхолитични/ се отделят и болният ги вдишва през носа. Прилага се при лечение на възпалителни и алергични заболявания на дихателните пътища

Восъчните пластири се затоплят и поставят на болното място за 24 ч. след ползване се поставят в студена вода за 2 ч. и отново се ползват. Един пластир се ползва 10-15 пъти. Тази форма на лечение се прилага при простудни, травматични и възпалителни заболявания на мускули, стави, сухожилия, при бронхити и др.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Комбинация от високо хранителните и лечебни пчелен мед, перга, пчелно млечице, прополис и непознатият търтеев хомогенат.

Прости захари, белтъци, микроелементи, витамини, ферменти, ензими ускоряващи растежа, органични киселини, растителни антибиотици, биологично активни вещества и др. Търтеевият хомогенат е биологично активно вещество, което се препоръчва при неврастения, депресия, при физическа дебилност и изоставащи в развитието си деца.

Повлиява благотворно и лечебно сърдечно-съдовата и храносмилателна система, нервната система и депресии, действа кръвотворно, бронхолитично, при изоставащи в развитието си деца и при стареене.

Действа лечебно, има тонизиращо действие , възстановява силите при физическа и умствена преумора и след тежки заболявания.

По 1 ч.л. половин час преди храна .

Приема се 20-30 дни и след едноседмична почивка може да се повтори.

med

Пчелният мед е произведен от пчелите след преработката на вътрецветния нектар или на други сладки сокове от живите растения. Тези сокове пчелата обогатява със секрет от собственото си тяло, което прави меда и храна и лекарство.

В зависимост от растенията, от които събират нектар се определя и вида на пчелния мед.

Пчелен мед от акация– общоукрепващо средство, прилага се при безсъние, стомашно-чревни , жлъчни и бъбречни заболявания.

Пчелен мед от липа – при простудни заболявания на дихателните пътища, има диуретично действие.

Пчелен мед от слънчоглед – прилага при бронхиални спазми и спазми на стомашно-чревния тракт.

Пчелен мед букет/горски и полски/ – прилага се при чернодробни , жлъчни, бъбречни заболявания; успокоява кашлицата, сърцебиенето и нервната система; прилага се при гинекологични заболявания.

Пчелен мед от магарешки бодил– според народната медицина има изразен общотонизиращ ефект, оказва добро въздействие на сърдечно – съдова система, препоръчва се при високо кръвно налягане и аритмия. Повлиява благоприятно пикочо – половата система при мъжете.

Пчелният мед се приема по 1до 2 гр. на 1 кг. тегло, разпределен на три и повече приема.

При повишена киселинност на стомашния сок се препоръчва приемането на мед, разтворен в топла вода 2 часа преди храна, а при понижена киселинност – меда, разтворен в хладка вода и приет половин час преди храна.

Кремообразен мед

“Кристализиралият мед трае хиляди години” – казва народа. Има неоспорими свидетелста за това. Никой не е успял да измисли такъв хранителен продукт, който да има толкова голяма трайност. А хвъркатите фармацевти са го направили.

Известно време след центруфугирането, меда кристализира. Това е нормален процес, който не променя неговите вкусови, хранителни, биологични и лечебни качества. Когато медът се превърне в преситен разтвор, кристализира. Това състояние на преситеност се реализира, когато съотношението на общото количество захари е над 70%, а водата е под 20%. Глюкозата в меда има склонност да кристализира. Тя се явява като кристален зародиш. Кристализацията се дължи и на други причини. Голямо влияние върху този процес оказват и поленовите зрънца на прашеца, белтъчните вещества, парченца восък, клей и др. подпомагат процеса.
И температурата и влажността на мястото, където се складира медът имат принос в този процес. Меда в пчелните пити по-трудно кристализира / или въобще не/.

Можем да предотвратим процеса чрез шоково нагряване и филтриране, но ще “пострада” вкусът на истинският пчелен мед. А можем да го “контролираме”, без да променим прекрасния натурален продукт. Един от начините на “контролираната” кристализация е ежедневно бъркане на пресния течен пчелен мед, чак до неговата кристализация. Получава се кремообразна маса / с много дребни кристалчета/, която е много приятна на вкус , полезна и може да се маже.

По света кремообразния мед е по-търсен от течния!

Пчелен мед със сусамов тахан – Две в едно

Пчелен мед в комбинация със сусамов тахан в съотношение 1:1 е много полезен и лечебен продукт.

Сусамовият тахан всъщност е каша от печен и смлян сусам. Семената му съдържат: 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17,5% разтворими въглехидрати.
По отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва на зехтина, твърдят специалистите по хранене. Проучвания сочат, че в сусамовия тахан има повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Ценността му е изключителна поради наличието на незаменими аминокиселини. Освен това сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от човека. Изчислено е, че 100 гр. сусам внасят в организма около 30 гр. белтъчини, 60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.

Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е в комбинация за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопороза.

Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.